statusläge rosa hörnet

I våras/somras bestämde jag mig för att skapa ett rosa hörn i trädgården. Eftersom vi har en stor platt gräsmatta behöver den livas upp.
I skogsdungen mot vägen hittade jag växter, löjtnantshjärta och så en växt som jag inte vet vad den heter. Löjtnantshjärtat plockade jag in i våras, men den andra växten har jag inte plockat in ännu, men till våren så gräver jag upp den och tar in den också. Borstnejlikor fanns det också i skogen, de åkte också in på tomten igen.

Rosa hörnet är grundlagt utifrån en rosa luktpion som är helt underbar. Den flyttar man inte, så alltså fick rabatten byggas utifrån denna.

Så här såg början till rabatten ut i augusti i år:Ännu så länge så är inte allt gräs borttaget, men på bilden har jag sått mer borstnejlikor under växtduken. Längst till vänster finns löjtnantshjärtana, sedan finns det en mycket späd västkustros, en rosa hortensia och sedan är det luktpionen.

Det har tillkommit en del växter. Idag, den 22 december ser det ut såhär:Det är roligt att se att alla tre rosor har ögon, det glädjer mig mycket, speciellt att västkustrosen har det, eftersom jag flyttade in den i somras/höstas. Vi får se hur den blir till sommaren 2009, det ser i alla fall ut som att det kommer bli nåt med den, även om den kanske inte blir så stor första säsongen.

Översikt 2 - gul-blå-oranga rabatten


Bitterrot - Lewisia cotyledon

Den här växten köpte jag i våras för att jag föll för dess vackra blommor som är lite spräckliga, den sattes i en kruka över sommaren och när hösten kom så tänkte jag att den skulle passa bra i gul-blå-oranga rabatten så jag satte ut den där. Den skall tydligen vara känslig för vinterblöta, men jorden där är ganska sandig och jag vill tro att den inte binder så mycket vatten i sig. För närvarande ser växten ut att ha klarat sig riktigt bra i alla fall.
Bitterroten härstammar från USA och finns inte med i någon flora som jag har här hemma, varför det är svårt att skriva så mycket om den.Gulskimrande ros

Den här rosen stod i rabatten när vi flyttade hit, och jag är verkligen ingen expert på rosor, så jag har ingen aning om vad det är för en. Jag har flyttat den lite grand och hoppas på så sätt att den får mer ljus och bättre läge inför nästa säsong.


Aprikosfärgad ros

Jag kom över rosor billigt för en tid sedan. Köpte tre stycken och satte ut bredvid blågullet i gul-blå-oranga rabatten. Färgen på rosorna passar bra in med temat jag vill ha där och jag hoppas att de klarar vintern.  De kommer bli så fina där ute till sommaren... om de tar sig.

Jag har inget namn på dem, ingenting, men en bild finns i alla fall!


13 december 2008

Det som oroar mig just nu är kronärtskockorna, om de har klarat frosten eller inte. Men det vet vi framåt våren, annars går det ju faktiskt att så nya, det är ju inte mer med det. Borde ha vintertäckt dem, men man hinner inte med allt, så enkelt är det bara.

Borstnejlikorna ser ut att klara sig fint, likaså smulgubbarna som jag planterade ut rätt sent i höstas. Skoj, det skall bli roligt att se hur de trivs där.

Jag har köpt två julrosor som står vid åbrodden i den gul-blå-oranga rabatten. Jag älskar julrosor och var bara tvungen att köpa två stycken. De ser fina ut.

Det har kommit upp tulpanlök i rosa hörnet. Rosa tulpaner såklart. Mina planer med rosa hörnet växer, jag skall ha ner både dhalia och hyacinter där tänkte jag. Jag skall köpa hyacinter och sätta ner, inte för att de kommer att blomma till denna våren, men nästa vår kommer de ju att sätta fart. Det lär bli väldigt fint där nere i hörnet.

Generellt satsar jag mycke tpå hyacinter nu, först för att njuta av dem här inne och sen för att sätta ut dem och njuta av dem i trädgården.

Jag ser mycket fram emot att få se alla lökar komma upp till våren, vi har ju planterat en hel del.

Drömmar om pelargonior och diverse fröer finns också. Vintern är bra så sett, att man har tid och ro att tänka och planera.

Det är söderrabatten som är det stora frågetecknet just nu, men jag återkommer till den i senare inlägg...