önskelista inför 2009 års säsong

Det finns så fantastiskt många vackra pelargoner.

I år känner jag att jag vill ha tulpanblommande pelargoner, rosenpelargoner, doftpelargoner och unikpelargoner i massor! Och så äggskalspelargoner såklart!

Här är några olika jag vill ha:

  • Mrs Kingsbury, hade förra året men dog under vintern
  • Mosaic Silky, hade också förra året men dog även den under vintern
  • Charity, samma sak med denna, kanske kanske har mamma ett överlevande expemplar
Nä, jag ger upp, det är ingen idé jag gör en lista, för jag inser hur lång den blir....

vakna ur vintersömnen!

För två veckor sedan hade mamma och jag en genomgång i garaget bland pelargonerna. Det visade sig att ungefär hälften klarat sig, hälften hade dukat under, troligen på grund av att de fått kallt drag på sig då garageporten stått öppen, eftersom den är så dum och inte går att stänga ordentligt.

De som överlevt åkte in och har börjat skjuta små skira gröna blad.

Idag var jag på Åkrabergs trädgård och köpte tio nya sticklingar:


Från vänster till höger: Concolor lace, Red pandora, Occold shield och Fireworks cherry.


Från vänster till höger: Orange fizz, Contrast, Prinsessan Isabella och Rosebud garnet.


Till vänster Melosilver och till höger Appleblossom rosebud.

Det skall bli så roligt att följa dessa pelargoner att bli stora och kraftiga och blommande. Om exakt en månad är det dessutom pelargonfest på Åkraberg och jag är säker på att det kommer inhandlas en hel del nya sorter då!

Vinterförvaring

Så här såg det ut när jag plockat in alla pelargonior för vintersömn.


Decora Rose

Den här hängpelargonen blev jag förtjust i tack vare bladen som jag tycker är så fina. De är glansiga och har lite mönster i sig. Bilden på sjävla plantan är tagen den 1 juli, och den blev betydlgit större innan det var dags för vintervila.
Contrast

Contrast köpte jag mest för dess fantastiskt vackra blad. Blommorna blev intensivt röda, vilket stod sig så fint mot bladverket.
26/10 2008 - övervintring

Det är över en månad sedan jag tog in mina pelargonior för vintersömn i garaget.

För en vecka sedan ansade jag bort döda blad och tog bort de delar som inte var friska.

Det verkar som om det är två som inte kommer att överleva zonalen Lilac Eye och zonalen Avenida Mosaic Red. Tråkigt, men samtidigt är det ju roligt att få köpa lite nya nästa år också såklart.

Hängpelargon - Rollers Pioneer

När jag ändå var inne på Rockdalas hemsida hittade jag den här, vilka underbart vackra blad på denna hängpelargon!


Doftpelargon - Welling

Jag såg ett foto på pelargonen Welling, en doftpelargon, på Pelargoniumoasen och blev frälst! Denna skall jag leta efter till våren kan jag säga!


Concoler Lace

Concoler Lace är en doftpelargon som kom till mig relativt sent i somras. I slutet av juni. Det var en fynd-växt, en pelargon som inte blivit såld tidigare. Den var rätt ful när den kom, den hade skjutit iväg långa grenar och var gänglig och såg inte ut att vara mycket för världen. Men jag tog ner den och gjorde sticklingar av grenarna och planterade om den och gav den vatten och gödsel, och sedan blev den jättevacker. Den här bilden är tagen när den var relativt ny, men bara på en månad så hann den bli riktigt stor och kraftig och blev riktigt vacker. Blommorna är så söta tycker jag.
Lilac eye

Den här köpte jag som en liten rotad planta i våras på pelargonfesten på Åkraberg. Tyckte den hade en sån vacker cerice färg. Håller inte med om att den är lila, som dess namn antyder.

Det här fotot tog jag när plantan fått någon form av "gasen i botten-syndrom" och blommade som bara tusan. Som man ser på bilden är inte själva plantan speciellt stor, och ändå har den så många jättestora blommor, det ser lite oproportionellt ut faktiskt.


Rosenpelargon [namn okänt]

Den här rosenpelargonen fick jag från en på jobbet, som jag kallar Hibiskusmannen, för han gillar hibisukusar allra mest. Jag fick tre sticklingar, mamma fick en och jag behöll två. Den är så oerhört vacker den här rosenpelargonen. Blommorna blir små men är så  söta. Färgen är jättehärlig. Något namn har jag inte på denna, men det går att njuta av den minst lika bra ändå.
Amethyst

Den här hängpelargonen heter Amethyst och är helt underbart vacker. Jag köpte den som en liten späd stickling och den hade väldigt svårt att etablera sig i krukan. Den sände ut långa grenar, som vinden tyvärr tog flera av. Grenarna hade fullt med knoppar och den visade att den verkligen ville blomma, men så kom vinden och tog den vid flera tillfällen.
Färgen på den är helt underbar, och bladen är så vackra och blanka.

pelargon-tyg

Jag har kommit på att jag vill ha tag i tyg med pelargontryck. Jag har hittat en del på amerikanska sidor. Har inte kollat om de säljer till Sverige ännu, men dessa är så superfina:
Barble BlueDen här hängpelargonen är helt underbar - jag måste bara ha den.

Bilden hämtad från Rockdala Handelsträdgårds hemsida.

Apple Blossom Rosebud

Den här pelargonian är min absoluta favorit.

Jag fick den som en liten stickling av mamma i våras, och under sommaren har den växt sig ordentligt stor och kraftig och varit översållad av blommor.

Den har fått mig att bli väldigt förtjust i just rosenknoppspelargoner och jag hoppas att jag till nästa år får tag i flera andra sorter också.
Min profilbild